Teszt nanobar Elfogadom
Termékek Menü

Hogyan készül az ionizált, lúgos víz?

Hogyan készül az ionizált, lúgos víz?

Egy korábbi cikkünkben bemutattuk az lúgos víz fogyasztásának előnyeit, most megnézzük, hogyan készül.

 

Az iskolában tanultuk, hogy a molekulák a szabad természeteben a legalacsonyabb energiaszintre törekszenek. Ez akkor valósul meg, ha az elemek olyan kötéseket alakíthatnak ki, amelyek mellett nem marad elektronhiányban (ekkor pozitív töltésű) vagy elektrontöbbletben (ekkor negatív töltésű) az elemi részecske.

 

A hidrogén ion egyetlen elektront tartalmaz a két protonja mellett, így pozitív töltéssel rendelkező, reakciókész molekula (ion). Hasonló az oxigén molekula esete is, amely azonban két negatív töltéssel rendelkezik. A hidrogén és oxigén molekula találkozásakor egy oxigén és két hidrogén kapcsolódásából létrejön a víz (H2O) stabil molekulája.

 

Az ionizált vízben újra töltéssel rendelkező molekulákat hozunk létre, elektrolízissel. Az elektrolízis elektromos áram hatására végbemenő elektrokémiai folyamat, amelynek során olyan kémiai mozzanatok mennek végbe, amelyekhez energia kell. Az ionok képezése ilyen folyamat, hiszen az ionokként létező (vagyis töltéssel rendelkező) molekulák magasabb energiaszinten vannak, mint a semlegesek.

 

A víz ionizációja tulajdonképpen ionok képezése a vízben elektromos áram segítségével. Ehhez a folyamathoz titán elektródákat használnak, platina bevonattal. A folyamat során H3O+ és OH-  ionok jönnek létre, az előbbi a katód, azaz a negatív pólus, az utóbbi az anód, azaz a pozitív töltésű elektród körül. Ahol a hidroxónium-ionok vannak többségében, ott a víz savas kémhatású, ahol pedig a hidroxil-ionok, ott a víz lúgos kémhatású lesz. A két katódot egy félig áteresztő membrán választja el egymástól, amelyen a víz át tud menni, de a keletkezett ionok vissza már nem, másként megfogalmazva a keletkezett ionokat töltésük szerint szétválasztja a membrán.

 

Vagyis a víz ionizáló berendezésekben egyszerre jön létre lúgos és savas víz. A lúgos vizet elfogyasztjuk, de a savas víz is kiválóan alkalmas számos dologra a ház körül. Hasznos például bőrápolásra, hatékony a pattanások vagy éppen az ekcéma ellen. Az ionizált savas víz kiváló sebfertőtlenítő és felgyorsítja a hámsérülések gyógyulási folyamatát. Még a nehezen gyógyuló fekélyek kezelésében is hatékony eszköz.

 

Jó hatású a hajápolásban: elmulasztja a korpát, hatására a haj fényes, erős és jó tartású lesz. A bőr gombás betegségeit is kezelhetjük vele. Orrcseppként kiváló orrdugulás ellen.