Milyen vizet igyunk, és ehhez milyen víztisztítót válasszunk ?

Sebők Atilla
2014-02-12 17:18:11

Mielőtt víztisztító készüléket választanánk, tisztáznunk kell, hogy szerintünk milyen a szervezet számára optimális összetételű ivóvíz. Két egymással ellentétes nézet létezik és mindkettő más-más vízszűrő rendszerrel állítható elő.  

Két, egymásnak ellentmondó nézet létezik arra vonatkozóan, hogy az emberi szervezet számára milyen az optimális összetételű víz.

Az egyik - a hagyományos nézet- szerint ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag vizet fogyasszunk, mert ezekből az anyagokból részben fedezni tudja a szervezetünk a szükségleteit.

Ez az elmélet a vízre egyfajta táplálékként tekint, ami ellátja a szervezetet hasznos anyagokkal.

A legújabb elméletek szerint a víznek elsősorban szállító szerepe van és ebben a feladatában csak megakadályozzák azok a szervetlen ásványok, amelyek oldott formában jelen vannak benne. Ez az elmélet azt mondja, hogy a vízben oldott szervetlen ásványokat csak nagyon kis mértékben képes hasznosítani a szervezet, mi több ezek az ásványok lerakódásokat okozhatnak, amelyek izületi-, érrendszeri megbetegedések forrásai lehetnek. Ez az elmélet a vízre egyfajta univerzális oldószerként tekint.

Mindkét álláspontot komoly felkészültségű orvosok, biokémikusok, természegyógyászok vallják, így “laikusoknak” nehéz eligazodni a kérdésben.

Mielőtt víztisztító készüléket választanánk otthonunkba, kénytelenek vagyunk meghozni a döntést, hogy melyik álláspontot fogadjuk el magunkénak.

Ha úgy gondoljuk, hogy a tisztított vízben maradjanak ásványi anyagok, nyomelemek, akkor a víztisztítók közül a klasszikus szénszűrős rendszereket érdemes választani. Ide tartoznak a vízszűrő kancsók, -szinte minden csapra szerelhető víztisztító és -több fajta beépíthető víztisztító is. Ezek a rendszerek csak olyan anyagokat távolítanak el a vízből, amelyek vitán felül nem kellenek oda..

Ha úgy gondoljuk, hogy az újabb, frissebb kutatásokon alapuló nézet a valós, akkor az alacsony ásványi tartalmú vizet előállító megoldások közül válasszunk. Ezek a rendszerek igyekeznek minden oldott és fizikai anyagot eltávolítani a vízből, így leegyszerűsítve minden távozik, csak a víz marad. Ide tartoznak a fordított ozmózis, másnéven ozmózis rendszerű víztisztító készülékek ásványi patron nélküli változatai és a vízdesztillálók.

Létezik még egy köztes nézet is, amely azt mondja, hogy a temészetes forrásvizek összetétele a legmegfelelőbb, amely az előbbi két véglet között helyezkedik el. Ezt a vízminőséget az ásványi patronnal vagy keverőcsappal felszerelt ozmózis víztisztítók képesek biztosítani.   

Ön szerint milyen az ideális ivóvíz és mennyi ásványi anyag legyen benne? Ossza meg velünk véleményét tapasztalatát.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár
Termékek
Online fizetés

Áruházunkban a hagyományos átutalás és utánvét mellett fizethet bankkártyával online  vagy MasterPass digitális tárcával  

Kosár
0 árucikk
Kapcsolat