Otthoni ivóvíztisztító-Drága luxuscikk vagy Megfizethető háztartási gép?

Sebők Atilla

Gyakran találkozom azzal a véleménnyel, hogy a háztartási ivóvíztisztítás luxus, és csak kevesek kiváltsága. Ezzel a cikkel körüljárjuk a kérdést.

Gyakran találkozom azzal a véleménnyel, hogy a háztartási ivóvíztisztítás luxus, és csak kevesek kiváltsága. Ezzel a cikkel körbejárjuk a kérdést.
 
Csokorba gyűjtöttem a magyarországi kiskereskedelmi forgalomban kapható, leggyakoribb háztartási ivóvíztisztító rendszerek átlagos fogyasztói árait és jellemző fenntartási költségeit.     

A készülékeket 4 jellemző csoportra osztottam. Mindegyiknél kiszámoltam az átlagos vételárat, az 1 hónapra eső fenntartási költséget, feltüntettem a várható élettartamot, és az összehasonlíthatóság kedvéért kiszámoltam 1 liter tiszta ivóvíz előállításának költséget.

Az eredmények előtt rövid magyarázat a táblázathoz:

Víztisztító csoportok
Vízszűrő kancsók: A legegyszerűbb, legelterjedtebb hordozható vízszűrő eszközök a gyakori, alapvető szennyező anyagok eltávolítására.
Csapra szerelhető víztisztítók: Egyszerűen felszerelhető könnyen kezelhető víztisztítók, a gyakori alapvető szennyezőanyagok eltávolítására. A készülék a csaptelepen vagy a csaptelep mellett a konyhapulton kerül elhelyezésre
Beépíthető klasszikus víztisztító rendszerek: A konyhaszekrénybe kerülnek beépítésre a megtisztított víz a konyhapultra telepített külön csaptelepből érkezik. A nagyobb méret még alaposabb tisztítási képességeket tesz lehetővé.
Beépíthető ozmózis víztisztítók: Szintén a konyhapultba kerülnek beépítésre mosogató melletti külön vízvételi lehetőséggel. Különlegesen tiszta víz előállítására képesek.


Fenntartási költségek 1 hónapra 
A víztisztítókban típustól függően 3-12 havi rendszerességgel szűrőbetéteket kell cserélni. A beépített ozmózis rendszerű víztisztítók szűrőcseréje / karbantartása felkészültséget igényel, esetükben szerviz szolgáltatás igénybe vétele javasolt, ezért ezt a tételt is beleszámoltam a havi költségekbe.    

 

Élettartam
Ide az várható  időtartam került, ameddig nagyobb javítás nélkül gazdaságosan működtethető a vízszűrő rendszer.

 

1 liter tiszta ivóvíz előállítási költsége
Napi 10  literes felhasználás esetén ennyibe kerül egy-egy liter tisztított víz előállítása.

Víztisztító csoport

Vízszűrő kancsók Csapra szerelhető víztisztítók Beépíthető klasszikus víztisztítók Beépíthető ozmózis víztisztítók
Jellemző vételár 3.500-15.000,-Ft 7.000-35.000,-Ft 25.000-50.000,-Ft 45.000-180.000,-Ft
1 hónapra vetített fenntartási költség 3.600,-6.000,-Ft 300,-1.200,-Ft 600,-2.250,-Ft 1.800,-3.450,-Ft
Várható élettartam 5 év 5 év 8 év 8 év
1 liter tiszta ivóvízre jutó össz költség. 13-20,-Ft 1-6,-Ft 3-9,-Ft 7-13,-Ft
 

Fenti táblázatból kiderül, hogy egy víztisztító rendszer üzemeltetésének bizony vannak költségei. Ön hogy látja, egy otthoni víztisztító drága luxuscikk, vagy megfizethető háztartási gép?

 

 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár
Termékek
Online fizetés

Áruházunkban a hagyományos átutalás és utánvét mellett fizethet bankkártyával online  vagy MasterPass digitális tárcával  

Kosár
0 árucikk
Kapcsolat