Ozmózis vagy nem ozmózis? érvek-ellenérvek

Sebők Atilla

Ozmózis vagy nem ozmózis?  érvek-ellenérvek

Parázs vita folyik az internetes fórumokon és víztisztítókat értékesítő weboldalakon az ozmózis víztisztítókat pártoló és ellenző “szakértők” között. 

Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a fontosabb különbségeket, amelyek a fordított ozmózis rendszerű víztisztítókat megkülönböztetik az egyszerűbb vízszűrőktől.

Cikkünket pusztán gondolatébresztőnek írtuk, hiszen nálunk nagyobb tudással rendelkező kutatók is egymásnak ellentmondó véleményen vannak a témában.

Melyik eljárás hogyan tisztítja a vizet?

Egy klasszikus felépítésű -nem ozmózis rendszerű- víztisztító készülék bizonyos szennyezőanyagok / szennyezőanyag csoportok eltávolítását célozza meg. A szűrőben lévő hatóanyagok függvénye az, hogy melyek ezek az eltávolítható szennyeződések. Ezek a vízszűrők kiválóan alkalmasak arra, hogy jó minőségű, -mélyfúrású kutakból származó- csapvíz esetén eltávolítsák a leggyakrabban előforduló szennyeződéseket, klórt, fizikai szennyeződéseket, esetleg mellékízeket, szagokat.

Csak találgatni tudjuk, hogy egy akár több száz kilométer hosszan tekergő folyó milyen szennyezőanyagokat oldhat magába a mellette- és a vízgyűjtőterületén elterülő városok és ipari létesítmények, vegyi üzemek jóvoltából. Amiről nem tudunk az ellen viszont nem is tudunk védekezni. Ez az, amiért a hagyományos eljárással működő víztisztítók nem minden esetben biztosítanak megnyugtató védelmet.

A fordított ozmózis elvén működő víztisztítók máshonnan közelítik meg a “problémát”. Igen jó hatásfokkal eltávolítanak mindent, az “ivóvízből”, ami nem víz. Tehát nem bizonyos szennyeződéseket céloznak meg, hanem mindent, ami nem víz. Ezt úgy tudják megvalósítani, hogy egy csúcstechnológiával előállított membrán segítségével molekula szintű szűrést végeznek. Minden, ami nagyobb a vízmolekulánál, -tehát nem víz- az nagy biztonsággal eltávolításra kerül.

A rendkívül alapos tisztítás után a jól felszerelt modellek ellenőrzött minőségű és összetételű ásványi anyagot juttatnak vissza megtisztított vízbe, hogy stabilizálják a PH értéket és a megszokotthoz közelebbi ízvilágot biztosítsanak.

Összefoglalva tehát a fordított ozmózis rendszerű víztisztítók jóval alaposabban tisztítanak, még szélsőséges körülmények között is megnyugtató minőségű vizet állítanak elő. Az országban sok településen gondot jelent a vezetékes víz magas fém-,  nehézfém-, nitrát- és nitrit tartalma, amelyek mind megnyugtatóan kezelhetők egy ozmózisszűrő beépítésével.

Ugyanakkor jelentős számú magyarországi településen olyan kiváló, mélyfúrású kútból nyert vizet biztosít a szolgáltató, ahol elegendő egy alapos klórszűrést és a lebegő szennyeződések eltávolítását biztosító egyszerűbb vízszűrő rendszer és máris "ásványvíz" folyik a csapból

Ízvilág

Az ozmózis víztisztítót ellenzők gyakran érvelnek azzal, hogy az “ozmózis víz” ízetlen, élvezhetetlen. Ezzel, mint aktív fogyasztó nem értek egyet. Úgy módosítanám ezt a kijelentést, hogy az ozmózis víz más ízű, mint a magyarországon megszokott nagy keménységű csapvizek és ásványvizek. Ez a más íz van, akinek az első pillanattól kívánatos, és van, aki egy rövid idő elteltével szokja meg. Remekül igazolja ezt az a tény, hogy aki egy ideje ozmózis vizet fogyaszt az a csapvizet és az ásványvizeket találja furcsa ízűnek.  

A hagyományos -nem ozmózis rendszerű- víztisztítók nem befolyásolják a víz keménységét, így a víz ízéből csak a klór ízt a szagokat és a mellékízeket távolítják el.


Költségek

Több olyan ellenérvet olvastam az ozmózis szűrőkről, hogy drága, bonyolult, költséges megoldások. Ez természetesen igaz is, ha attól a fontos körülménytől eltekintünk, hogy ez a bonyolultabb kialakítás mind-mind a hatékonyságot szolgálja és ez értelemszerűen magasabb költséggel is jár. Egy egyszerűbb, olcsóbb készülék nem fogja azt a vízminőséget biztosítani, mint egy reverz ozmózis rendszer.    

Hogy forintosítsuk a költségek közötti különbséget, íme néhány általános adat.

Egy hagyományos -nem ozmózis rendszerű- víztisztító 1 liter tiszta vízre eső üzemeltetési költsége felszereltségtől függően 1-3 forint között alakul, míg egy ozmózis rendszer szakszervíz által szervizelve is átlagosan 6-10 forintért biztosít 1-1 liter tiszta ivóvizet.

Foglaljuk össze

Ha Önnek a csapvíz minősége alapján egy fordított ozmózis víztisztító lenne az optimális megoldás és megér Önnek 6-10 forintot 1-1 liter tiszta víz, -kényelmesen, utánajárás nélkül, a vízcsapból- akkor véleményünk szerint ne hagyja magát eltántorítani a vásárlástól.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár
Termékek
Online fizetés

Áruházunkban a hagyományos átutalás és utánvét mellett fizethet bankkártyával online  vagy MasterPass digitális tárcával  

Kosár
0 árucikk
Kapcsolat