Vízszűrő kancsók előnyei és hátrányai

Sebők Atilla
Vízszűrő kancsók előnyei és hátrányai

A legelterjedtebb ivóvíztisztítási megoldások a vízszűrő kancsók, amelyek az elmúlt 40 évben világszerte több tízmillió háztartásba jutottak el és segítenek a tiszta ivóvíz előállításában. Cikkünkben összeszedtük azokat az előnyöket és hátrányokat, amelyek a vízszűrő kancsókat jellemzik.

Előnyök

Kedvező ár
Igen kedvező áron akár már 3-5 ezer forinttól megvásárolhatók, ami néhány gyűjtő jó minőségű ásványvíz ára.     

Egyszerű szűrőbetét utánpótlás
Az elterjedtebb típusok szűrőbetétei a nagyobb hipermarketekben, elektronikai áruházakban országszerte egyszerűen megvásárolhatók de az interneten is több beszerzési lehetőség van.

Mobilitás, egyszerű használat
A vízszűrő kancsók nincsenek a vízhálózatra csatlakoztatva, tehát helyhez kötve sincsenek. Egyszerűen, magával viheti oda, ahol éppen szüksége van rá. A szűrőcsere havonta egyszer néhány percet vesz igénybe és elvégzése gyerekjáték.

Vízkőmentes háztartási gépek, finomabb ételek, italok
A piacvezető vízszűrő kancsók ioncserélő gyantát is tartalmaznak, amely lecsökkenti a tisztított víz keménységét. A lágyabb víz kevesebb vízkő lerakódást eredményez, így a háztartási gépek -vízforraló, vasaló, kávéfőző, párásító- is kevesebb karbantartást igényelnek.

A lágy vízzel finomabb ételek, italok készíthetők.

 
“Hátrányok”

Szokatlan íz
Magyarországon mind a csapvíz mind az ásványvizek magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. Ez az ásványi “koktél” adja meg a víz ízét. Mivel ehhez szoktunk hozzá, elsőre furcsának hathat a vízszűrő kancsó által előállított lágy víz ízvilága. Tapasztalatom szerint ehhez gyorsan hozzá lehet szokni és ugyanolyan ízletesnek találjuk a lágyabb tiszta vizet, mint korábban a keményebb vizet.


Fenntartási költségek
A vízszűrő kancsóval előállított ivóvíz költsége 10-20 Ft/liter körül alakul, tehát annyiba kerül, mintha megvásárolná a legolcsóbb ásványvizet, de nem kell hazacipelnie és később nem kell vesződnie az üres palackokkal.

Amiért mégis a hátrányok között említem a fenntartási költségeket azért van, mert a legtöbb vízszűrő rendszer a kancsóknál alacsonyabb költséggel üzemeltethető.

 


Milyen szempontok szerint válasszunk

Elterjedtség
Ma Magyarországon a Brita és a Laica típusok a legelterjedtebbek. Ezeknél a típusoknál véleményem szerint hosszú távon is biztosított a szűrőbet ellátás. Sajnos több olyan gyártmány is megfordult a magyar piacon az elmúlt években, amelyből eladtak néhány ezer darabot, majd megszűnt a forgalmazása és itt maradtak az eladott kancsók a szűrőbetétek utánpótlása nélkül.

Minőség
Vízminőségben a piacvezető termékek között tapasztalataink szerint nincs számottevő különbség. A kancsó minőségét tekintve egyértelműen a Brita kancsókat tartom a legjobb minőségű terméknek. A Británál még a legolcsóbb modellek is igényesen kidolgozott, minőségi anyagokból készült tartós ivóvíztisztítók.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár
Termékek
Online fizetés

Áruházunkban a hagyományos átutalás és utánvét mellett fizethet bankkártyával online  vagy MasterPass digitális tárcával  

Kosár
0 árucikk
Kapcsolat