Termékek Menü

Mi az, amit iszol ?

Mi az, amit iszol ?

Sokan emlékezhetünk a címadó mondatra a nyolcvanas évekből, amikor a kissé bugyuta reklámfilmben egy instant kakaóport népszerűsített. Hagyjuk azonban most a kakaót és más édesített italokat, maradjunk a víznél: valójában tudjuk, hogy mi az, amit iszunk?

A természetes és egészséges életmód alapja a napi 1,5-2 liter tiszta víz elfogyasztása, amely nem váltható ki sem gyümölcslével, sem teával, szénsavas üdítőitalokkal pedig pláne nem. A természetgyógyászok és az orvosok között állandó vita tárgyát képezi, hogy a „mindennapi betevő” vizünk ásványvíz legyen vagy megfelel-e erre a célra a csapvíz is.

Persze a legjobb egy természetvédelmi területről frissen hozott forrásvíz volna, de kevés embernek van olyan szerencséje, hogy ilyen hely közelében lakjon. Az ásványvizekkel kapcsolatosan az a kifogás (ami még nem teljesen bizonyított), hogy túlságosan sok ásványi anyagot juttatnak a szervezetünkbe, így folyamatos, nagy mennyiségű fogyasztásuk hozzájárulhat a különféle kövesedési és meszesedési folyamatokhoz.

És mi a helyzet a csapvízzel? Nem könnyű ezt eldönteni, hiszen az elmúlt másfél évben több, egymásnak teljesen ellentmondó jelentés készült ebben a témában. Nagy felzúdulást váltott ki az Amerikai Járványügyi Hivatal jelentése, amely nyár elején ihatatlannak minősítette a hazai csapvizet. Természetesen a magyar hatóságok hevesen tiltakoztak, és követelik a szerintük téves információ javítását.

A hazai forrásokból kikerülő (propaganda) anyagok kiváló minőségűnek aposztrofálják a magyar csapokból folyó vizet, míg nemzetközi utazási portáloknál is meg kellett ugyanezt a canossát járnunk: a Condé Nast is ihatatlannak minősítette a vizet nálunk, külön intézkedések kellettek itt is a kiigazításhoz.

Tény, hogy hazánk vízi nagyhatalom, hiszen föld felszíni és föld alatti vizekben, forrásokban is bővelkedünk. Azonban, sajnálatos módon vízgyűjtő területeik nincsenek kellő védelem alatt, emiatt sorra veszítjük el ezek tisztaságát, ihatóságát. Ami a csapvizet illeti – bár a hatóságok cáfolnak – gyakran röppen fel a pletyka arról, hogy a központi víztisztító rendszerek képtelenek lépést tartani a folyamainkba zúduló szennyvízben található gyógyszermaradványokkal, hormonokkal és más, a szennyvízből kiváló szennyezőanyagokkal.

Tetszett a cikk ?

Ossza meg ismerőseivel !