Termékek Menü

Miért kell a vizet lágyítani ?

Miért kell a vizet lágyítani ?

 

Akik háztartást vezetnek, jól tudják, hogy a vízkő nagyon sok fejfájást okoz a konyhában, fürdőszobában, de akár az erkélyen, ablakokon és még sok helyen a lakásban.

 

Akik háztartást vezetnek, jól tudják, hogy a vízkő nagyon sok fejfájást okoz a konyhában, fürdőszobában, de akár az erkélyen, ablakokon és még sok helyen a lakásban. Vízkőnek a vízből kiváló ásványi anyagokból kialakuló általában fehér vagy szürke réteget illetve kemény morzsalékot nevezzük. A vízkő kicsapódhat a vízcsap/zuhanyrózsa külsején, a mosdókagylón, a kád körül, de akár az ablakon megszáradó esőcseppek is hagyhatnak maguk után halvány foltokat a száradás után.

A legnagyobb problémát a vízvezetékben és a vízszerelvények belsejében, továbbá a vízzel működő háztartási gépek belsejében, ajtaján és alkatrészein kiváló vízkő jelenti. A vízkő-kiválás esztétikai problémát is jelent, de a legnagyobb gond nem ez, hanem az, hogy eldugíthatja a csöveket és szűrőket, megmerevíti és tönkre teszi a gumi-alkatrészeket, beül a mozgó alkatrészek közé, így akár repedéseket és töréseket is okozhat.

A vízkő elsősorban kalcium- és magnézium-karbonátok kiválásával képződik. Ezek a vegyületek a víz szén-dioxidtartalma és a vízben oldott ásványi anyagok reakciójának eredményei (hidrogén-karbonátok), amelyek akkor tudnak kiválni, amikor a folyóvíz szén-dioxid tartalma elillan. Ez utóbbihoz az kell, hogy a vízben nyomáscsökkenés történjen (például kiérjen a vízcsapból, emelkedjen a hőmérséklete stb.).

A háztartási eszközeink védelme érdekében érdemes a rajtuk átáramló vizet lágyítani. A vízlágyítás lényege, hogy kivonja a vízből a hidrogén-karbonátokat alkotó ásványi anyagokat. Erre több módszer is létezik, ezekre a későbbiekben részletesen kitérünk, mindenesetre érdemes annyit előre bocsájtani, hogy az ivásra szánt víz esetében nem érdemes alkalmazni ezeket, mert megbontják a szolgáltatótól érkező víz összetételét és ezzel egészségügyi problémát okozhatnak.

A vízkő lerakódások megelőzése megoldható kémiai és fizikai módszerekkel is, az előbbiek közé tartozik a vegyszerek alkalmazása, az ioncserés vízlágyítás, az utóbbiak közé pedig a nagyfrekvenciás és az elektromágneses vízlágyítás.

Ha tetszett a cikk, ne felejtse megosztani ismerőseivel :)