Teszt nanobar Elfogadom
Termékek Menü

Miért van aktív szén a vízszűrőkben ?

Miért van aktív szén a vízszűrőkben ?

 

Az aktív szén az egyik (ha nem a) leghatékonyabb és főleg természetes vízszűrő hatóanyag. Szinte minden vízszűrő rendszerben megtalálható.

Az aktív szén felülete óriási (grammonként több, mint egy teniszpálya nagyságú) és óriási előnye, hogy a kiszűrt szemcséket és szennyeződéseket (akár élő, akár élettelen) az aktív szenes szűrő magához köti. A kimerült szénszűrő megkötési képessége fokozatosan csökken majd elkezdi visszaengedni a megkötött szennyezőanyagokat rajta átfolyó vízbe.

Nagyon fontos szempont, hogy a szén kivonja a vízből az ember számára káros dolgokat, különös tekintettel az élő „szennyeződésekre”, mint a mikrobák, amelyek nem csak akkor szennyeznek, ha megisszuk a vizet, hanem akkor is, ha belélegezzük. A baktériumos fertőzések esetében veszélyt jelent még a végtermékként keletkező mérgek, amelyeket a szénszűrő szintén megköt. Semlegesíti egyes nehézfémek, gyomirtók és más kemikáliák maradványait, így javítja a víz látványát és élvezeti értékét egyaránt. Ugyanakkor semmi olyasmit nem vesz ki a vízből, amely az emberi szervezet számára szükséges és fontos lehet, így nem befolyásolja például az ásványi anyag tartalmat.

Az aktív szénnek számtalan formája van

Attól függően, hogy milyen alapanyagból és milyen technológiával állították elő, az aktív szénnek nagyon sok formája létezik. A vízszűrőként való hatékonyságát alapvetően az határozza meg, hogy tömb vagy granulátum formában kerül alkalmazásra, milyen a belső szerkezete-pórusmérete, illetve hogy a szűrőbetét hogyan kerül kialakításra. Egyes szűrőtípusai speciális kialakítással rendelkeznek, amely a vizet a lehető legnagyobb szűrőfelülettel való érintkezésre ösztönzi és megakadályozza hogy a szén kimosódjon a víz útjából.  

A szénszűrők csoportjai

Az aktívszén-vízszűrőknek két nagy csoportja van: egyik típus, amely granulátum formában tartalmazza a szenet (GAC, azaz granular active carbon jelzéssel), a másik típus a szén tömbösítésével készül. Mindkét típusnak létezik olyan válfaja, amelyet ezüsttel impregnálnak. Az ezüst rendkívül erős fertőtlenítő, itt a szerepe nem csak az átszűrt víz mikrobamentesítése, de az is, hogy a szénszűrőn fennmaradó mikroszkopikus élőlények szaporodását megakadályozza.

Az aktív szenes vízszűrőkkel is vigyázni kell

Bár a szén kiváló víztisztító, nem mindegy, hogy egy boltban kapható vízszűrő patronban vagy víztisztító berendezésben milyen szénszűrő egység került elhelyezésre. Minden vásárlás esetén kérjünk tájékoztatást a szűrő hatékonyságáról, és a gyártóról, mert nem mindegy, hogy a szűrőben lévő szenet egy ismeretlen kínai gyártó vagy egy csúcstechnológiával dolgozó amerikai üzem állította elő. A jobb minőségű aktív szenek rendelkeznek valamelyik nagyobb minőségbiztosító tanúsítványával.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel és kövesse oldalunkat, hogy további cikkeink is eljussanak Önhöz.